Darjeeling - wspólna nazwa dla gatunków herbaty, przeważnie czarnej, pochodzących z prowincji Dardżyling (ang. Darjeeling) i okolic. Uznawane za najlepsze z indyjskich gatunków herbat.
Doczekały się własnej klasyfikacji jakościowej:
- GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - podstawowy asortyment, młode listki
- TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - herbata powstała z młodych listków zrywanych z końcówek gałęzi krzewu herbacianego
- FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - listki z rozwiniętych pączków
- SFTFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - często sprzedawana jako herbata biała, listki pochodzą z rozwijających się pączków
Skróty te są czasami żartobliwie tłumaczone jako (Super(Far)) Too Good For Oridinary People. Dodatkowo rozróżnia się herbaty pochodzące z pierwszego i drugiego zbioru (First & Second Flush).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz